Vegetariskt på menyn

Snällt mot plånboken

Det är inte ovanligt att man börjar fundera på vad som händer rent ekonomiskt när man vill ändra sin kost. Det positiva är att mycket av den vegetariska maten är relativt billig. Bönor och linser är bra exempel på mat som är rik på både protein och andra nyttiga näringsämnen, och som inte kostar mycket alls. Köper man dessutom bönorna torkade så blir det ännu billigare. Det är viktigt med torkade bönor att man läser på lite om hur de ska tillagas. De flesta torkade bönorna ska stå i vatten i flera timmar och gärna över natten. När det gäller röda kidneybönor så ska man aldrig tillaga dem i det spad som de legat i blöt i då kidneybönor är något mer irriterande för magen än andra bönor, och spadet kan då göra en magsjuk.

Gryn är ett annat exempel på mat som är billig, och vill man dra ner kostnaden för bröd kan man baka själv. De allra flesta frysta grönsaker har ett högre näringsvärde än färska då de ofta fryses direkt efter skörd, och då inte förlorar viktiga vitaminer och mineraler under transport som ibland kan vara i veckor. Frysta grönsaker är också i regel mycket billigare än färska, och rätt tinade och tillagade är de väldigt goda.

Konsumentverket har en bra och smidig budgetkalkyl som går att använda när det sker förändringar i ens ekonomi. Genom att lägga in sin inkomst kan man räkna ut en budget som passar de nya behoven man har i sitt liv, och på så sätt undvika att hamna i en ekonomisk situation som är svår att klara av. Den är också ett nyttigt verktyg när man vill spara pengar för att köpa ännu mer vegetariska läckerheter, och kanske veganskt godis.