Vegetariskt på menyn

Vad vegetarisk mat är

Vegetarisk mat är enkelt förklarat mat som kommer från natur istället för djur. När man äter enbart vegetarisk kost så äter man inte kött, fisk eller skaldjur utan väljer att istället äta annat. Det finns mycket att välja på för den som vill välja bort mat från djurriket, och det vanligaste är att man då fokuserar på att äta grönsaker, frukt, bär, fullkorn, bönor, linser och tofu, men även animaliska produkter som ägg och ost.

Att äta enbart vegetariskt är inte så svårt sett till utbud av varor på marknaden. Idag blir det alltmer populärt att lägga om sin kost för både hälsan och miljöns skull, och marknaden har snabbt anpassat sig genom att erbjuda fler vegetariska alternativ i butikshyllorna. I frysdisken i matvaruaffären kan man nu hitta både vegetariska biffar, färs, korvar och köttbullar i större mängder än förut och med mer variation.

Oavsett om man väljer en helt vegetarisk kost eller väljer att delvis äta animaliska produkter så är tanken med att äta vegetariskt att det mesta av maten ska vara växtbaserat. För en del människor kan övergången från en kost med kött till en vegetarisk kost kännas som en stor förändring, men mycket av det här går att råda bot på med inspiration om nya, enkla och spännande maträtter.

Det som förenklar övergången något är det faktum att matvaruhandeln idag erbjuder mat som ska efterlikna kött för den som har svårt att helt avstå mat som smakar och påminner om kött. Mycket av vår livsstil kretsar också redan kring en i grunden vegetarisk kost. Många människor äter redan havregrynsgröt till frukost, och det är inte ovanligt att äta en ostsmörgås eller ägg till både frukost samt mellanmål. Det gör människor ofta utan att tänka på att det är vegetarisk kost de äter.

Svårigheten kan vid en övergång vara att anpassa lunchen och middagen, men den underlättas av det stora utbudet av goda recept som finns i både böcker och på internet. En god tomatsoppa med bönor till lunch, eller en omelett behöver inte bli en så stor förändring. Till middagen kan man äta biffar gjorda på vegetarisk färs. Möjligheterna är oändliga med hjälp av lite fantasi.

I de allra flesta städer i Sverige erbjuds nu vegetariska alternativ på skolornas matsedlar. Det här gör det lättare för barn och ungdomar att redan i tidig ålder utforska vegetarisk mat på ett enkelt och smidigt sätt. I de fall en vegetarisk rätt inte redan finns på menyn går det att välja att barnet ska få äta vegetarisk kost i skolan genom att fylla i ett formulär som föräldrarna får av skolan vid skolstart. Samma formulär finns även tillgängligt för de föräldrar som har mindre barn som förfarande går i förskolan.