Vegetariskt på menyn

Vegetariskt för hälsan

Hur man äter och tillagar maten är minst lika viktigt som nyttigheten i själva råvaran. Man har dock kunnat konstatera att vegetarisk kost har många hälsofördelar, och minskar risken för många sjukdomar. Vegetarianer äter också i genomsnitt färre kalorier än de människor som äter produkter från djurriket.

Det är dock viktigt att tänka på hur man lägger upp sin vegetariska kost och tillagar den. Äter man stora mängder av andra animaliska produkter även om man äter mindre kött, och tillagar med mycket mättat fett så blir den hälsosamma effekten inte riktigt densamma ändå. Det är däremot väl känt att speciellt det fett som finns i fet fisk är väldigt nyttigt. Av den anledningen väljer många att istället äta en pescotariansk kost. Det innebär att de i övrigt äter en växtbaserad kost men även äter fisk.

I de fall människor med en vegetarisk kost även äter animaliska produkter kan det vara klokt att äta magra produkter, och mat med rätt fetter. Rapsolja och valnötter har exempelvis omega 3 fettsyror som annars kan vara svårt att få i sig om man helt utesluter animaliska produkter. Med rätt kombination av matprodukter, och bra kunskap om mat kan man ändå minska risken för diabetes och hjärt-kärl sjukdomar med en vegetarisk kost.