Vegetariskt på menyn

Vegetariskt till familjens helgmys

Att upptäcka och äta vegetarisk mat kan vara en spännande upplevelse för hela familjen. Barn tycker ofta om att experimentera i köket och vill gärna vara med när ingredienser ska stoppas i stekpannor och kastruller.

Ett perfekt sätt att introducera vegetarisk mat är just att experimentera och ge sig själv tid att leka med maten och upptäcka den på ett kreativt sätt. De allra flesta rätter kan göras vegetariska inklusive festmat, och mat till helgens speciella stunder.

Många har provat mozarella sticks, de panerade ostpinnarna som kan ätas som de är eller med dipp. Det går att planera nästan vad som helst, och grönsaker är speciellt roliga att experimentera med. Man kan panera tomatskivor och strö över parmesan ost, eller panera skivor av zucchini eller äggplanta.

Den klassiska kikärtsröran hummus är en mättande röra som kan ätas som dipp, som den är eller med andra tillbehör, men det fantastiska med all dipp är att den ju gör alla grönsaker så mycket mer spännande att äta. Ett sätt att få in mer grönsaker i vardagen kan vara att vänja sig vid dem på helgerna genom att utforska med dipp. Både morötter, gurka och även äpplen är goda med gräddfilsdipp, men äpplen är också väldigt gott med jordnötssmör. Det går även att köpa cashewsmör och hasselnötsmör vilka passar till både frukt och grönt, men även till kex.

Det roliga med hemmagjord pizza är att man kan sträcka på sig för att man gjort den själv, och framför allt att man kan lägga precis vad man vill på den. Svamp, kronärtskocka, spenat och ost med färska tomater är några exempel, men det viktigaste är att våga prova precis det man vill. Barn har ofta väldigt kreativa idéer. Kanske blir det en vegetarisk ”köttbulle” pizza?

De flesta människor, och kanske framförallt barnen äter den mat som introduceras till dem tidigt, och så länge maten är varierande, god, näringsrik och rolig att äta så finns det inga skäl till varför även barn inte skulle kunna tycka om en vegetarisk kost. Som med alla människor är det dock viktigt att maten tillgodoser behovet av de vitaminer och mineraler som kroppen behöver, och i de fall det inte går kan ett tillskott av vitaminer vara klokt att ge. Det kan dock vara en bra och kul idé att låta barn börja utforska vegetarisk mat på helgerna till att börja med.