Ursprungligen så var ordet vegetarian något som beskrev människor som helt avstod från animaliska produkter, och som genom sin livsstil i övrigt månade om djuren generellt. Det vi idag beskriver som en vegansk person passar närmare in på den ursprungliga betydelsen av att vara vegetarian.
Många som äter en vegansk kost utesluter även animaliska produkter inte bara i kosten, utan även i övriga produkter. Exempel på produkter där animaliska ingredienser undviks är smink och hudvård. Även gelatin och fetter från djurriket undviks och kosten är helt och hållet växtbaserad. En vegansk kost innehåller inte ägg eller mejeriprodukter, och inte heller honung eller något annat som kommer från djurriket.
Det finns olika typer av vegetarisk kosthållning.
När man är Lakto-vegetarian så äter man inte kött,fisk, skaldjur eller ägg, men äter mejeriprodukter.
Som Lakto-Ovo-vegetarian äter man inte kött,fisk eller skaldjur men äter både ägg och mejeriprodukter.
Ovo-vegetarianer äter inte kött,fisk,skaldjur eller mejeriprodukter,men äter däremot ägg.
Pescotarianer undviker kött men äter fisk, skaldjur, mejeriprodukter och ägg.
När en person äter en mestadels vegetarisk kost men ibland äter kött, fisk och skaldjur så kallas personen flexitarian.
Oavsett vilken form av vegetarisk kost man väljer så kan man bidra till att hjälpa planetens mående samtidigt som man ökar sitt eget välbefinnande om man helt eller delvis övergår till en vegetarisk kost. Det kan räcka med några små förändringar i vardagen för att det på sikt ska göra stor skillnad för både den personliga hälsan men även för klimatgasutsläppen.